14-17 iunie 2021

Image

Școala de vară Jean Monnet "EU: Migrație și Cetățenie" (14-17 iunie 2021)

În perioada 14-17 iunie 2021, în campusul ASEM, sala 203F, s-a desfașurat școala de vară Jean Monnet "EU: Migrație și Cetățenie".

 Pe parcursul celor 4 zile, cei 26 de beneficiari au manifestat interes, curiozitate și entuziasm subiectelor propuse spre analiza și discuție, printre cele mai importante mentionându-se:

  • Uniunea Europeană. Politici comunitare: probleme și solutii comune.
  • Economia UE: actualitate și perspective
  • Abordarea multidimesională, multiaspectuală și interdisciplinară a migrației internaționale și europene.
  • Migrație și dezvoltare: Impactul social, economic și uman al migrației asupra dezvoltării.
  • Tipuri și direcții ale migrației contemporane. Polurile migrației contemporane
  • Migrație și dezvoltare: Remitențele în Republicii Moldova: structură, origini, destinație, etc.

Pe lângă membrii echipei de implementare a proiectului Jean Monnet EUMIGRA, în ultima zi a școlii 2 invitati speciali (Dorin LOZOVANU, dr., IEG și Stela MOROZAN, doctoranda ASEM) au împârtășit din experiența și rezultatelel cercetărilor lor în astfel de domenii precum Rolul diasporei în economie și promovarea identității naționale și exodul intelectual și migrația de revenire.

 Programul școlii de vară poate fi consultat AICI

 Ne-am bucurat sa avem drept beneficiari ai acestei școli tineri interesați de valorile europene, migrație și procese conexe acestor noțiuni, în mod deosebit elevi de liceu și studenți de la diferite facultăți din cadrul ASEM. Asta demonstrează ca subiectele abordate în cadrul Școlii de vară sunt de un real interes și actualitate.

 Tinem să menționăm încă o dată că școala de vară este o activitate realizată în cadrul proiectului Jean Monnet Chair in EU studies and Migration/EUMIGRA, implementat cu suportul programului Erasmus+ al Uniunii Europene

Mai multe poze de la școala de vară pot fi vizualizate AICI